top of page

Hoogte80 Festival 2023: een zonovergoten weekend vol cultuur en vermaak

ARNHEM - Het jaarlijkse Hoogte80 Festival, dat plaatsvond van 18 tot en met 21 mei in Arnhem, kijkt met trots terug op een succesvolle editie. Met een veelzijdig programma vol podiumkunsten, een divers muzikaal aanbod en de nadruk op toegankelijkheid voor een breed publiek, heeft Hoogte80 Festival opnieuw bewezen van grote waarde te zijn voor de stad Arnhem.

Hoogte80 Festival 2023 (Foto: Laura Slaa)

Mede dankzij de zonnestralen die het festivalterrein met prachtig uitzicht over Arnhem verlichtten, genoten bezoekers van een weekend vol theater, muziek, dans, circus, poëzie en literatuur. Het terrein was gevuld met eettentjes, veelzijdige acts, dansende mensen bij de iconische Platenbus, lachende gezichten. Bij de verschillende podia konden bezoekers kaartjes kopen en genoten zij met het ‘betaal-wat-je-kan’ systeem van diverse voorstellingen.


Extra aandacht voor lokaal talent

Dit jaar werd het programma uitgebreid met een nieuw podium waar lokaal talent een bijzondere kans kreeg om gezien te worden: de Arnhemse Werkplaats. Jong en oud lieten zien wat ze in huis hadden in een intieme setting. Met voorstellingen zoals van Vreeken en Van der Pijl met ‘Ridder Ridder’, het Speels Collectief met ‘ER WAS EENS EEN MEISJE DAT HAAR ZUS DROEG’ en Caro Ilias met ‘Nu mijn borsten eraf zijn kunnen we dichter tegen elkaar liggen’, gaven deze Arnhemse makers een podium aan maatschappelijke onderwerpen.

Ridder Ridder van Vreeken en van der Pijl (Foto: Reinier van Olderen)

Divers programma

LuxorLive presenteerde dit jaar wederom een gevarieerd muziekprogramma op Hoogte80 Festival. Dat reikte van opzwepende Spaanse feestmuziek tot intieme singer-songwriters en energieke hiphop. De muzikale diversiteit zorgde voor een dynamische sfeer op het festivalterrein, waar bezoekers konden genieten van een breed scala aan muziekstijlen. Het Arnhemse Posttheater voegde dit jaar diverse acts, zoals André Manuel, Arnhem Lacht, Bovenste Knoopje Open en Fabian Franciscus toe aan het festival.

La Regadera (Foto: Reinier van Olderen)

Hoogte80 Festival nog inclusiever

Dat Hoogte80 Festival ieder jaar streeft naar het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen, hebben zij opnieuw bewezen. Het terrein was dit jaar uitgerust met speciale rolstoelpaden, waardoor ook bezoekers met een fysieke beperking zich moeiteloos konden verplaatsen op het festivalterrein. Een andere opvallende toevoeging aan het festival was de aanwezigheid van doventolken bij verschillende optredens en het ‘Pluk Een Tolk’ concept, waarbij bezoekers met een auditieve beperking een tolk konden meenemen naar een voorstelling naar keuze.


Speels Collectief (Foto: Naomi Hartemink)

Genoeg te doen voor jong en oud

Naast het diverse programma bood Hoogte80 Festival ook interactieve ervaringen voor jong en oud. Zo was er de kinderoptocht van Collectief KOPPIG met ‘ZACHTE KUSSENS, HARDE FEITEN’, waarbij de jongste bezoekers de kans kregen om zelf deel te nemen aan het festival en hun creativiteit te uiten. Met de pop-up performance ‘Bankcontact’ van Compagnie Krak, werden mensen uitgenodigd om deel te nemen aan een gesprek waar


bij geluisterd werd naar hun verhaal. Aan het einde van de gesprekken, toasten zij als groep met muziek op de kleine ontmoetingen en het leven. Ook bij de WC-potcast werden verhalen verzameld. Bij deze Dixi, omgebouwd tot studio, werden kinderen uitgenodigd om het festival samen te vatten in één podcast aflevering. Benieuwd hoe dat klinkt? De Hoogte80 Festival aflevering is inmiddels te beluisteren op Spotify!


Circ Rodini (Foto: Maurice Gemmeke)Commentaires


bottom of page